Computerwerk en tintelingen in mijn hand

21-10-2019

Veel computerwerk - en vooral werken met de muis -  leidt vaak tot schouder-, arm- en soms zelfs handklachten. Soms zo erg dat de hand niet meer goed gebruikt kan worden. Hoe zit dat nou en wat kan ik eraan doen? Een korte uitleg.

 

Er loopt een netwerk van ruggenmergzenuwen, officieel de plexus brachialis, en bloedvaten (vanuit het hart) tussen de hals en schouder. De zenuwen en bloedvaten lopen door een redelijke nauwe doorgang in hals en schouder naar de spieren en huid van schouders, borst, armen en handen. In het plaatje zijn de gele lijnen de zenuwen. De rode lijn is een bloedvat (klik op het plaatje voor een vergroting). Het is een complex zeker omdat er nogal wat spieren rondom deze zenuwen en bloedvaten zitten. Alles functioneert normaal gesproken zonder problemen.

 

Continue nekbelasting

Door veel computer- en muiswerk belasten we onze nekspieren eigenlijk continu. Als de spierspanning te hoog oploopt, verkleint de doorgang van de zenuwen. Als de doorgang te klein wordt, kunnen zenuwen mogelijk ingeklemd raken. Dat begint vaak met tintelingen en een ‘slapende arm’, maar kan uiteindelijk grote gevolgen hebben en zelfs tot werkuitval leiden.

 

Klachten

Klachten kunnen zijn:

 

  • Pijn in de schouder/oksel.
  • Een doof gevoel in (delen van de) arm of hand en verminderde gevoel.
  • Tintelingen of prikkelingen in (delen van de) arm of hand.
  • Verminderde kracht in arm of de hand.

 

Andere veel voorkomende oorzaken

Naast veel en langdurig hetzelfde werk doen zoals computer- en muiswerk zijn er meerdere oorzaken waardoor de doorgang kleiner kan worden (niet geheel compleet, dit zijn meest voorkomende oorzaken):

 

  • Een breuk van het sleutelbeen. Hierbij kunnen de ruggenmergzenuwen bekneld raken met beschadiging als gevolg.
  • Hangende schouders en een slappe lichaamshouding.
  • Stress/Spanning
  • Bestraling (bijvoorbeeld bij borstkanker) kan de zenuwen beschadigen.

 

Diagnose

De fysiotherapeut onderzoekt de functie van de spieren, gewrichten en zenuwbanen. Met een aantal specifieke testen kan vastgesteld worden wat de oorzaak is en behandeling zal worden.

 

Behandeling

De fysiotherapeut heeft verschillende behandelmogelijkheden. Het grote doel van alle mogelijkheden is de rust in het gebied herstellen. De verhoogde spierspanning moet weg. U leert de spanning herkennen en krijgt adviezen hoe die te verminderen. Daarnaast worden bepaalde spieren getraind om de balans te herstellen. Er zal – indien nodig – samen gewerkt worden om de houding te verbeteren. En bij werkgerelateerde klachten wordt uw werkhouding bekeken en geoptimaliseerd.  

 

Herstel

In hoeverre deze klachten herstellen heeft sterk te maken met de oorzaak en de duur van de klachten. We zien vaak dat mensen al heel lang last hebben van tintelingen en soms zelfs ‘slapende armen’ totdat het echt niet meer gaat.

Als zenuwen lang zijn bekneld duurt herstel veel langer. Wordt de oorzaak van de druk onmiddellijk behandeld dan is volledig herstel van de spier- en zenuwfuncties in de armen mogelijk. Zijn de verlammingsverschijnselen het gevolg van bestraling of ingroei van een tumor? Dan is de opgelopen schade meestal onomkeerbaar.

 

Dus doet u veel computerwerk en heeft u last van uw arm en/of hand. Wacht niet te lang. Hoe eerder u een afspraak maakt, hoe sneller en completer het herstel.