Ook met deze 5 klachten is de fysio de beste keuze

14-10-2019

Gewrichtspijn, sportblessure of stijfheid ligt een afspraak bij de fysiotherapeut voor de hand, maar wist u dat ook voor deze minder voor de hand liggende  klachten terechtkunt bij een fysiotherapeut?

 

Tandenknarsen
Als je veel aan het tandenknarsen of kaakklemmen bent, is je eerste gedachte waarschijnlijk dat je langs de tandarts moet gaan. Toch kun je beter langs de orofaciale fysiotherapeut, in de volksmond, kaakfysiotherapeut gaan. Tandenknarsen kan het gevolg zijn van een verhoogde spanning van de spieren rondom het kaakgewricht. Fysiotherapeuten die zich bezig houden met kaakproblemen, kijken naar de samenhang van de positie van het hoofd en de spanning in het lichaam.

 

Ademhalingsproblemen
Heeft u last van ademhalingsproblemen ook dan is het slim om een afspraak te maken bij de fysio. “Ademhalingsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een ophoping van slijm, een verkramping van de spieren rond longblaasjes bij astma of hyperventileren. Daarnaast kun je problemen hebben met ademhalen doordat je een verkeerde ademhaling hebt, ook wel disfunctioneel ademhalen genoemd. De fysiotherapeut helpt bij het opnieuw aanleren van de juiste ademhaling of kan speciale technieken uitleggen.

 

Incontinentie
Er zijn verschillende vormen van incontinentie. De meest voorkomende is stressincontinentie bij zowel mannen als vrouwen. Dit wil zeggen dat er urineverlies ontstaat wanneer er inspanning plaatsvindt, zoals sporten, traplopen of springen. Het probleem zit vaak in de bekkenbodemspieren, deze kunnen te gespannen of juist ontspannen zijn. Een fysiotherapeut die hierin is gespecialiseerd wordt een bekkenfysiotherapeut genoemd.

 

Hoofdpijn
Heeft u vaak last van hoofdpijn en voelt het dan als een drukkende, knellende pijn aan beide kanten van je hoofd? Alsof er een strakke band om je hoofd zit? Dan kan je last hebben van spanningshoofdpijn. In dat geval kun je het beste naar een fysiotherapeut gaan. De oorzaak van deze hoofdpijn is dat de spieren in de nek te gespannen zijn. Dat kan een trekkend gevoel veroorzaken aan de schedel, wat hoofdpijnklachten oplevert.

 

Een fysiotherapeut kan deze spanning door middel van een massage of andere behandeltechnieken in combinatie met houdings- en beweegadviezen laten afnemen. Zo verminderen snel uw pijnklachten.

Duizeligheid
Een voorbeeld van duizeligheid waarvoor je naar de fysiotherapeut kan gaan, is draaiduizeligheid. Dit wordt ook wel Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD) genoemd. Deze klachten ontstaan wanneer er te snel van positie veranderd wordt, zoals voorover buigen of gaan zitten. Deze vorm van duizeligheid heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Een fysiotherapeut kan je dan de speciale oefeningen geven.”

Bron: Libelle & NVOF

Meer over draaiduizeligheid in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=rLq0nWmysfM