De eerste keer naar de fysiotherapeut. Wat kunt u verwachten?

22-08-2019

U overweegt naar de fysiotherapeut te gaan? Wist u dat direct naar de fysiotherapeut kunt? U heeft geen verwijzing nodig. Benieuwd wat u kunt verwachten bij de 1e afspraak?

 

Vragen

Uw fysiotherapeut begint met het stellen van vele vragen over uw gezondheid en klachten. Er wordt – indien noodzakelijk – gevraagd naar uw thuis- en/of werksituatie. Ook uw activiteitenniveau is een onderdeel van de vragen. Naar aanleiding van uw antwoorden kan de fysiotherapeut behandelingen selecteren die u goed helpen.

 

Onderzoek

Na dit eerste gesprek wordt een gedetailleerd onderzoek ingezet. Tijdens dit onderzoek beoordeelt de fysiotherapeut uw beweeglijkheid, kracht, balans en coördinatie. In het aangedane gebied zal de fysiotherapeut palperen (handmatig onderzoek naar veranderingen in structuren en weefsels). Bij verdenkingen van andersoortig letsel zal uw huisarts geconsulteerd moeten worden.

Uw fysiotherapeut kan aanvullend ook kijken naar:

  • Uw looppatroon.
  • Hoe uw dagelijks beweegt (bv in en uit een stoel).
  • Hoe uw lichaam beweegt bij bv bukken.

 

Doelstelling

Na het vraaggesprek en het onderzoek wordt samen met u de doelstelling van de behandeling vastgesteld. Meestal is het verbeteren van uw dagelijkse taken en activiteiten de belangrijkste insteek.

 

Geen verwijzing

Sinds 2006 is voor de fysiotherapeut geen verwijzing nodig. U kunt dus direct een afspraak maken. U bent in vertrouwde handen.

 

Uw fysiotherapeut zal continu uw vooruitgang evalueren met als doel u weer te ontslaan van de therapie. Uiteraard wordt u begeleid om u weer 'klaar' te maken. Vergeet zeker niet uw persoonlijke vragen te stellen of teruggang te melden.