Mythes rond artrose

25-08-2019

Rondom artrose bestaan veel mythes en verkeerde aannames. Dat leidt vaak tot beperkt resultaat bij het omgaan met artrose. Vanuit de wetenschap en de praktische ervaring ontkracht we 4 veelgehoorde mythen.

 

1. Bij artrose moet je de gewrichten niet belasten

Het idee is dat door belasting het kraakbeen steeds minder wordt waardoor de klachten toenemen. Het tegenovergestelde lijkt waar. Rennen met gemiddelde snelheid en niet te lang bijvoorbeeld geeft geen verergering, ook niet na twee jaar opvolging. Het voordeel is dat gezondheid en fitheid goed blijft. Dit lijkt te geleden voor mensen van allerlei gewichten. Er is wel duidelijk beeld dat overbelasten wel negatieve impact heeft.  

 

2. Hoe slechter de foto’s, hoe erger de problemen

Beeldvorming zoals röntgen en bijvoorbeeld MRI worden veel gebruikt om artrose vast te stellen. Als de beelden slecht zijn, wordt dat gekoppeld aan mate van klachten. Slechts 50% van de mensen met slecht beeld hebben ook daadwerkelijk klachten. Er blijkt dus geen directe relatie. Wel gelden eigen ervaringen en onderzoek door de fysio een duidelijker beeld van de situatie.

 

3. Alleen operatie helpt echt

Voldoende kennis, leefstijl, dieet en oefenen zijn de hoekstenen van de niet operatieve aanpak van artrose. Uit onderzoek blijkt dat de beste aanpak is: niet operatief behandelen, oefenen, met - indien nodig - begeleiding door de fysiotherapeut, eventueel opgevolgde door pijn- en/of ontstekingsremmende medicatie en mogelijk als de pijn onhoudbaar is of lopen moeilijk wordt een operatieve ingreep.

 

4. Nieuwe gewrichten zijn op den duur onvermijdelijk

Ontwikkeling van artrose is erg individueel bepaald en bestaan uit meerdere factoren. Veel mensen met artrose komen nooit tot een situatie waarbij nieuwe gewrichten nodig zijn. En bedenk wel dat niet iedereen altijd baat heeft bij operatief ingrijpen.