LACHEN IS GEZOND!

22-04-2019

"De lach is de kortste weg tussen twee mensen", zei Charlie Chaplin. Vandaag een vrolijk en positief bericht. Lachen is gezond en ook goed voor het moreel. Het is ook één van de beste remedies tegen stress. Bovendien is het gratis dus LACH!

 

Kinderen lachen meer

Een kind lacht gemiddeld 300 tot 400 keer per dag, volwassenen nog slechts 10 tot 15 keer. En inderdaad: het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar waarom zou u zich niet elke dag een flinke dosis humor toedienen? Het zal u ontspannen, meer energie geven en beter gewapend maken tegen de dagelijkse beslommeringen.

 

Stressvermindering

Lachen verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed, stimuleert de bloedsomloop en is een krachtige spierontspanner. Bovendien zorgt het ervoor dat het centrale zenuwstelsel endorfines afscheidt, hormonen met pijnstillende eigenschappen die de effecten tegengaan van een teveel aan adrenaline en cortisol als gevolg van stress.

 

Afweerversterking

Volgens dr. Lee S. Berk van de Universiteit van Loma Linda (Californië) helpt lachen het aantal antilichamen te verhogen. Onderzoekers hebben vastgesteld dat lachtherapie het aantal antilichamen in de neus- en luchtwegslijmvliezen verhoogt. Van die antilichamen is bekend dat ze beschermen tegen virussen, bacteriën en andere micro-organismen.

 

Bloeddrukverlaging

Experimenten hebben aangetoond dat een lachsessie de bloeddruk na 10 minuten flink doet dalen. Lachen stimuleert de bloedsomloop en verhoogt de zuurstoftoevoer naar de hartspier.

 

Pijnverzachting

Als we lachen, worden er - zoals gezged - endorfines afgescheiden in het lichaam. Die hormonen hebben pijnstillende eigenschappen, waardoor de pijn onmiddellijk verlicht wordt.

 

Tekst: Phytalis©