ASTMA en bewegen

01-05-2018

1 mei was het wereld astmadag. Graag geven wij ook wat extra aandacht aan astma en de voordelen van bewegen. Sport en bewegen is natuurlijk gezond, maar vooral voor mensen met astma zijn de voordelen enorm.

 

In het begin kan bewegen met astma best moeilijk zijn. De ademhaling gaat sneller en aanvankelijk lijkt het of de astma misschien wel erger wordt.

 

Bij astma is de neiging minder in plaats van meer in te spannen. Door minder inspanning wordt de conditie juist slechter en heeft de astma een sterker effect. Dus juist vooral in het begin even doorzetten want het levert heel veel op! Het grote voordeel: het verbetert de conditie van uw longen.

 

Door sporten of bewegen traint u de ademhalingsspieren en verbetert uw conditie. Uw longfunctie gaat vooruit en u wordt fitter. In de normale dagelijkse zaken worden aanvallen met astma steeds minder frequent en vaak minder heftig. De kwaliteit van het leven gaat met sprongen vooruit. Daarom is sporten met astma zo belangrijk en levert het zoveel op

Het normale beweegadvies geldt ook voor mensen met astma. Dat advies is dagelijks een half uur matig/intensief bewegen. In het begin valt dat niet mee. Sport u buiten? Houdt u er rekening mee dat u meer last kunt krijgen van uw astma. Dat komt door verschillen in temperatuur tussen binnen en buiten.

Heeft u steun nodig heeft om te starten? Zoekt u beweegadviezen voor uw specifieke situatie? Bent u misschien bang dat u door sporten juist een astma-aanval krijgt? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag op weg naar een vitaal leven met astma.